Děčín připravil na sezónu spoustu novinek

Děčín připravil na sezónu spoustu novinek

Andrea Kadlecová, Eliška Střelková, 17.04.2024

O víkendu, 20. dubna Děčín otevírá sezónu v Českém Švýcarsku. I v samotném městě se můžete těšit na spoustu novinek, pojďme si je ukázat.

Děčín z Červeného vrchu

Do děčínské zoo zábavně díky nové Zoo stezce

Jak se říká, něco špatné je i pro něco dobré. Platí to i v případě Zoologické zahrady Děčín, která se od března musí potýkat s uzavřením jediné příjezdové cesty k zahradě kvůli její rekonstrukci. S uzavřením Žižkovy ulice ale přišla iniciativa k proznačení pěších cest pro návštěvníky zoo. A aby to nebyla nuda, vznikla na jedné z tras zábavná Zoo stezka.

Ta kopíruje trasu vedoucí od viaduktu v ulici Čsl. mládeže přes Jahnovu vyhlídku až ke vstupu do zoo. Vzniklo na ní několik zastavení s úkoly pro zvídavé návštěvníky, kteří se tak seznámí s některými z obyvatel zoo. Můžete si například vyzkoušet, jaké to je lovit hmyz ve skulinách skály jako mravenečník, zaběhat si jako vlk, poměřit výšku s medvědem, najít sovy poschovávané ve skalách a mnoho dalšího. Na trase je navíc také zábavný fotopoint s mediální hvězdou děčínské zoo - makakem chocholatým nebo zastavení se sochou medvěda na Jahnově vyhlídce. Nejnovějším přírůstkem na stezce je ale medvěd turista, který ve formě muralu pod viaduktem láká kolemjdoucí právě na Zoo stezku. Už jen foto s ním stojí za návštěvu. 

Mapu s trasou najdete ZDE.

Zoo stezka

Na Pastýřské stěně vznikla nová nordic walkingová trasa

Blízké okolí centra Děčína je se svými historickými stezkami ideálním místem k procházkám. A nejen to, skvěle se po nich běhá a zajít sem můžete i na zbrusu novou nordic walkingovou trasu, která vás zavede za parádními výhledy. Stezka, která je dlouhá 5 km, bude slavnostně otevřena na Zahájení turistické sezóny dne 20. dubna a nyní slouží komukoliv, ať už půjde s hůlkami nebo bez. Trasa vede od parkoviště v ulici Práce přes Jahnovu vyhlídku a dále na Pastýřskou stěnu, kde si můžete užít nádherné výhledy na Děčín i focení s fotopointem. Stezka dále vede lesní cestou přes ulici Bělská a Červený vrch až k dalšímu vyhlídkovému místu  - vyhlídce Červený vrch. Odtud se pak můžete vrátit stejnou cestou nebo po žluté k Tyršovu mostu a po nábřeží zpět k začátku trasy. Celá trasa je poctivě proznačena nordic walkingovými značkami.

Trasu najdete ZDE

Nordic walking na Pastýřské stěně

Na Zámek Děčín letos pouze přes Jižní zahrady nebo Zámeckou ulicí

Děčínský zámek má pro své návštěvníky v letošní sezóně přichystáno novinek hned několik. Věříme, že díky nim objevíte jiná zámecká zákoutí. Hlavní přístupová cesta - unikátní Dlouhá jízda je z důvodu rozsáhlé rekonstrukce uzavřena, a to do prosince letošního roku. Jízdě bude navrácena podoba co nejvíce podobná té historické. V rekonstrukci je i Růžová zahrada, která se po vzoru Dlouhé jízdy více přiblíží své historické podobě. Ta bude znovu otevřena až v roce 2025. Velký prostor tak dostanou Jižní zahrady, které nejen že slouží jako hlavní přístupová cesta, ale také budou dějištěm letošního Historického trhu májového ve dnech 18. a 19. května. Novinkou bude i velká středověká bitva na Mariánské louce, která se odehraje také během tohoto víkendu, konkrétně v sobotu 18. května od 15 hodin. Další alternativní přístupové trasy najdete v přiložené mapce. 

Mapka

Rozhledna Děčínský Sněžník oslaví 160 let

Kamenná dáma, jak se rozhledně Děčínský Sněžník přezdívá, letos oslaví úctyhodné jubileum. jedné z nejstarších kamenných rozhleden v Čechách je 160 let, a to si rozhodně zaslouží oslavu. Klub českých turistů pořádá u této příležitosti výroční mezinárodní turistický pochod k rozhledně i s bohatým doprovodným programem. Pochod se uskuteční 31. 8. v rámci několika tras jak z české, tak z německé strany. Z Děčína bude dokonce vypraven historický vlak do Jílového. Tam bude prohlídka místního zámku a poté se půjde společně na rozhlednu. Kamenná dáma bude v tento den poctěna koncertem kapely Harcovníci, připraveny budou i soutěže pro děti, občerstvení a další. Můžete se zde zároveň rozloučit s létem a užít si tak příjemné odpoledne pod 160letou dominantou. 

Děčínský Sněžník