6 prvomájových důvodů proč navštívit České Švýcarsko

6 prvomájových důvodů proč navštívit České Švýcarsko

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 25.4.2024

Jak spolehlivě poznáte, že zima pominula? Jistě, když ze země vykoukne první sněženka a na okreskách se rozezní hluk motorek. Že je načase uklidit zimní lenošení na dno skříně a vyrazit směr příroda ale zaručeně poznáte i podle toho, že se vám zase začnou zapalovat lýtka! 

Pro ty, kdo se na to už teď těší, je tady článek o tom, jak v Českém Švýcarsku co nejlépe trávit zamilované víkendy. Oslavovat lásku v trávě mezi rašícím podbělem je totiž sice romantika, ale jen na chvilku. Komplexnější oslavy je dobré naplánovat na místo, kde se k tomu i dobře najíte, napijete, přespíte a dopřejete tělu hluboký odpočinek. Vybrali jsme pro vás šest takových míst v Českém Švýcarsku od Tisé až po výběžek.

 

Hotel Ostrov

1. Ostrov ticha

Luxusní hotel schovaný uprostřed skal a lesů pod Tiskými stěnami, přitom ale na světlém místě mezi rybníky a loukami. Majitelé se o okolí hotelu starají s až neobvyklou péčí, takže tu v posledních letech vznikla celá soustava rybníčků a můstků, po kterých spolu můžete bloumat během ranních i večerních procházek. Kdyby se vám ani na tomhle úžasně romantickém místě nepodařilo z milovaného protějšku vyloudit vysněné "ano", nemějte strach, že se o tom hned dozví všechny sociální sítě světa. Hotel Ostrov je totiž notoricky bez signálu! V hotelu pochopitelně normálně funguje wifi. Další věc, která tu skvěle funguje, je kuchyně. Pomalu pečená masa, poctivé omáčky a extravagantní dezertní kreativa – to vše patří k zážitkům, za kterými se do téhle divočiny budete chtít vracet. Třeba na každé výročí.

Jídlo a pití, jakkoli skvělé, ale není to jediné, co si v Ostrově nutně musíte dopřát. Přes den rozhodně vyrazte na výlet, třeba Nebeským Rájem po červené do Tiských stěn a přes Rájecké skály pašeráckou stezkou zase zpátky do Ostrova. Pro další tipy mrkněte na skvěle zpracované výletní trasy přímo na webu hotelu. 

Po návratu vás čeká sauna, pára a bazén s vířivkou a výhledem na špičky okolních skal tyčících se nad zeleným okrajem lesa. Pro větší soukromí lze wellness rezervovat a zůstat v něm třeba až do půlnoci.

Hotel Ostrov

2. K Fořtovi na seník, hvězdy a jeleny

A na ten nejlepší čokoládový dezert, jaký jste kdy jedli. A na panenku s hříbkovou omáčkou, jelení hřbet s šípkovou Růženkou, ehm, pardon, omáčkou samozřejmě a na noky s dýňovou omáčkou a asi tak milion dalších omáček a jiných dobrot, které tu vaří ze sezónních a pokud možno lokálních surovin. Jezdí je sem ochutnávat i americký velvyslanec, tak proč ne vy a váš milovaný protějšek.

Když jste u Fořta, musíte na Pravčickou. Přes to nejede vlak. Tedy, on tam samozřejmě tak jako tak nejezdí, to dá rozum, takže půjdete normálně pěšky. Ale není to daleko, jen asi 6 kilometrů, a po požáru už je Pravčická zase přístupná, tak žádné lelkování a honem na výlet, všechno to jídlo je potřeba zase spálit, ale ne aby vás napadlo vytahovat sirky! :)

K Fořtovi si lze objednat i kolo nebo jiné sportovní vybavení z Active Pointu v Děčíně, ale zase to s tím sportem nepřehánějte, pamatujte, že jste tu hlavně kvůli lásce a odpočinku.

Nabídka wellness zóny je nápaditá. Najdete tu různé balíčky od masáže pro dva přes speciální ošetření pro lehké nohy až po jemné masáže těhotných a dětí. Až je všechny vyzkoušíte, nechte se jelenem šestnácterákem odnést do tematicky laděné hájenky nebo na seník. Pro vyznavače moderního stylu jsou k mání i klasičtější hotelové pokoje. Vše tu má styl a úroveň, takže při výběru pobytu v tomhle krásném místě na Mezné nad Hřenskem určitě nesáhnete vedle.

U Fořta

3. Víkend na Zámečku

Jestli máte na víkend půjčenou princeznu nebo princátko, vydejte se na zámek. Tedy přesně řečeno Wellness Hotel Zámeček. Vysoké stropy, spousta prostoru a kachlová kamna... budete se tu cítit jako členové šlechtického rodu Kinských, kteří tento kdysi lovecký zámeček nechali zbudovat. A co teprve až vám snídani naservírují přímo do postele nebo až se večer po náročném dni plném romantiky a po točitých schodech sesunete do wellness zóny, kde ze sebe necháte spadnout všechny pochybnosti a odevzdáte se do rukou odborníků na odpočinek?

Aktivnějším zamilovaným nebo těm, kteří by tím případně chtěli něco sdělit, lze k výletování v okolí malebných Rynartic kromě klasických cílů doporučit například přeshraniční "Cestu přátelství". 

Pokud se ubytujete v jednom z horních pokojů s roztomilými oválnými okénky, získáte nejen úchvatný výhled do kraje, ale také možnost pořídit unikátní fotografie s ideálním portrétním ořezem pro Instagram 19. století.

Wellness Hotel Zámeček

4. Resort Mezná

Mezná je jedním z nejfrekventovanějších míst Českého Švýcarska. Nemusíte se ale bát, že byste spali na mezi, krásná místa k pobytu tady neustále přibývají. Jedním z nich jsou nově zrekonstruované Apartmány do údolí.  Vejdou se sem až 4 osoby a budou se tu mít jako v nebi, zejména když se ocitnou na terase s výhledem na údolí Soutěsek a Růžový vrch. Součástí apartmánu je privátní wellness zóna s vlastní saunou a ochlazovacím sudem. Nebudou vás tu omezovat žádné časové limity a poplatky navíc, budete si tu moci uvařit nebo si objednat něco z nedaleké resortní restaurace.

Resort Mezná

5. Lázeňský Lužan

Nebojte se pro trochu romantiky zajet až do výběžku. Jak víte z mnoha našich článků, Rumburk je místem, kde se nachází ty největší perly Českého Švýcarska jako je slavná Loretánská kaple, unikátní sakrální architektura či pitoreskní skanzen podstávkových domků.

Na výlet se vydejte na Dymník a ty nejtajnější sliby si dejte na jeho úpatí, v rumburském Stonehenge, kamenné Hvězdě života neboli Stromu života, což je impozantní sestava kamenných menhirů uspořádaných do tvaru hvězdy. 

Do rumburského Wellness Hotelu Lužan se jezdí trochu jako do lázní, součástí hotelu je totiž lázeňsky vybavený wellness komplex s perličkovými a hydromasážními koupelemi, zábaly a dalšími procedurami. Hotel má i vlastní pizzerii a steak house servírující steaky z lokálních hovězích a vepřových chovů a také roztomilou kavárnu.

Wellness Hotel Lužan

6. Láska ve výběžku

Zavedla vás láska až na samou hranici výběžku, do Varnsdorfu? Sáhněte po pohodlném pobytu v Hotelu Varnsdorf. Je totiž nejen pohodlně a moderně vybavený, ale je také kousek od slavného pivovaru Kocour, který začal jako první na severu vařit "o fous lepší pivo". A jak všichni víme, lehká pivní pěna, stejně jako zdravá hořkost, k lásce občas patří. Až si vychutnáte místní pivní speciály, vraťte se zpátky do hotelu a zabublejte si ve vířivce..všechny starosti se jako bublinky rozplynou. 

Hotel Varnsdorf

Přejeme vám, ať jsou vaše zamilované cesty Českým Švýcarskem vyváženě hořkosladké a ať se na ně můžete společně vydávát nejen v máji!